Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z maślaczków do ziemniaczków

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 0,5 kg
cebula biała 1 sztuka
śmietana 12% 300 g
masło 2 łyżki
mąka 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Poza sezonem sos można przyrządzić z mrożonych maślaków. Wystarczy je rozmrozić, a zamiast wywaru użyć kostki rosołowej grzybowej, lub namoczyć kilka suszonych grzybów we wrzątku przez 5 minut- wywar gotowy :)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z maślaczków do ziemniaczków

1. Obrane, oczyszczone, umyte i pokrojone na grube cząstki maślaki obgotowujemy we wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy. Wywar zostawiamy!

2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy maślaki i smażymy, aż całkowicie odparuje woda (około 7 minut). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy aż się zezłoci. Zalewamy 1,5 szklanki wywaru z gotujących się maślaków i dusimy 5 minut.

3. Następnie śmietanę hartujemy z 1 łyżką wazową wywaru i powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody. Powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu. Zagotowujemy, doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak