Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos oliwkowo-kaparowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
pomidor
kapary 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
oliwa 6 łyżek
pieprz
wino czerwone wytrawne 2 szklanki
sól
ząbki czosnku 4
Liść laurowy suszony Prymat
oliwki czarne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: sos oliwkowo-kaparowy

Sparzyłam pomidora. Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek. Dodałam obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, po chwili wlałam wino, dodaj koncentrat, listek laurowy, pokrojone oliwki i osączone kapary.
Mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę.
Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Aby uzyskać gładką konsystencję, zmiksowałam sos blenderem.

Sos podajemy na ciepło jako dodatek do grillowanych ryb i mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak