Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos maślakowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Grzyby

maślaki 1 kg

Przyprawy

sól i pieprz
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1 szklanka
smalec

Warzywa

cebula biała 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos maślakowy

Nasz przepis zaczynamy od przygotowania grzybów które należy oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Cebulę na smalcu podsmażamy delikatnie na patelni i dodajemy grzyby około 30 minut trzymamy na małym ogniu lekko podlewając wodą aby się nie poprzepalało. W między czasie do szklanki mleka dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Mleko na koniec dodajemy do grzybów doprawiamy do smaku solą i pieprzem i trzymamy na małym ogniu, aby sos się troszkę ściął . Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.01.2016 10:53
na pewno pyszny sosik;)
Aleksandra/Olcia 04.01.2016 14:04
aromatyczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak