Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos barbecue ze śliwek węgierek - bbq

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 średnia
imbir 1 cm kawałek
pomidory 5 małych
śliwki węgierki 7 szt
bulion warzywny 0,5 kubka
rum 1/4 kubka
musztarda dijon 2 łyżki
worcestershire 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat
koncentrat dymu wędzarniczego 0,5 łyżeczki
oliwa
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos barbecue ze śliwek węgierek - bbq

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Poprzecinać na pół i ułożyć na patelni, chwilkę podsmażać i zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem.

Ze śliwek wyciągnąć pestki, połówki śliwek dodać do pomidorów i dalej razem dusić na małym ogniu.

Imbir, czosnek i cebulę posiekać w małą kostkę. Podsmażyć troszkę na odrobinie oliwy z oliwek, wyłączyć gaz i wymieszać z musztarda dijon.

Pomidory ze śliwkami przyprawić solą, pieprzem, papryką. Jak już będą miękkie zmiksować razem na gładką masę. Następnie dodać lekko podsmażoną cebulkę, czosnek i imbir. Chwilkę razem gotować, dodać sos worcestershire, koncentrat dymu wędzarniczego, zmiksować.

Gotować do momentu aż sos będzie bardzo gęsty, wyłączyć gaz i od razu dolać rum. Wymieszać i szybko przelać do słoiczków. Odwrócić do góry dnem aby się zassały, jak się nie zassają trzeba będzie je pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 29.11.2013 11:00
interesująca propozycja :)
brioszka 28.11.2013 12:14
muszę spróbować! wygląda super!
babajaga1969 28.11.2013 12:05
bardzo ciekawy sos
bogusia19 28.11.2013 12:04
mniam, mniam
dodi 28.11.2013 11:48
pyszny ten sosik
usmiech 28.11.2013 11:40
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak