Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z świdośliwy i porzeczek ze sokownika

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce łącznie 3 kg - w dowolnej proporcji

czarna porzeczka
czerwona porzeczka
porzeczka biała
świdośliwa
agrestoporzeczka

dodatek

cukier 0,8 kg

Porada

Jeżeli ktoś lub bardzo słodkie soki dodać więcej cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z świdośliwy i porzeczek ze sokownika

Kroki postępowania

1
Zebrać owoce ok. 3 kg. . Przepłukać zimną wodą. Wsypać do najwyżej położonego naczynia w sokowniku. Jednorazowo wchodzi łącznie około 3 kg owoców.
Krok 1 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
2
Najniżej położone naczynie wypełnić wodą do poziomu 1,5 cm od góry. Owoce zasypać cukrem, ilość cukru dostosować do owoców, przyjmuje 0,3 kg na 1 kg owoców.
Krok 2 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
3
Zamknąć sokownik. Gotować do 1 godziny : 1/2 godz. na średniej mocy palnika i 1/2 godz na małej mocy palnika.
Krok 3 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
4
Po około 20 minutach otworzyć sokownik i wymieszać cukier z owocami.
Krok 4 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
5
Co 20 minut zlewać sok przez rurkę do garnka.
Krok 5 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
6
Jak garnek w 3/4 pełny zagotować sok i przelać wrzący do butelek.
Krok 6 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak