Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowy sernik z granatem

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sernik śmietankowy jest bardzo puszysty i delikatny. Połączenie galaretki malinowej z pestkami granatu to pyszna kompozycja.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka kukurydziana 0.5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 20 dag
cukier puder 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczek
spirytus 1 łyżka
śmietana gęsta 2 łyżki

Masa serowa

ser na sernik 1 kg
serek mascarpone 25 dag
śmietana kremówka 350 ml
cukier drobny 1 szklanek
budynie śmietnkowe 2 sztuka
jajko 7 sztuk
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

galaretki malinowe 2 sztuki
granat 1 sztuk

Porada

Sernik ze śmietaną kremówką jest lekki i puszysty. Po wierzchu można zalać galaretką o dowolnym smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy sernik z granatem

Sposób przygotowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, spirytus, śmietanę i żółtka.
Krok 1 - Śmietankowy sernik z granatem foto
2
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Śmietankowy sernik z granatem foto
3
Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować.
Krok 3 - Śmietankowy sernik z granatem foto
4
Dodać ekstrakt, serek mascarpone i ser z wiaderka, wsypać budyń i dokładnie zmiksować.
Krok 4 - Śmietankowy sernik z granatem foto
5
Zimną śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając połączyć z masą serową.

Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową.

Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 5 - Śmietankowy sernik z granatem foto
6
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, wymieszać z pestkami granatu.

Upieczony, zimny sernik zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki.
Krok 6 - Śmietankowy sernik z granatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 19:09
Ciasto idealne na podwieczorek.
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:30
Sernik z granatem musi być pyszny ;)
bietka 27.12.2018 13:57
Jak dla mnie rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak