Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowe bułki nadziewane powidłami z czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg i 1 szklanka
drożdże 1 kostka
masło 100 gram
mleko 400 ml
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 jajka
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 3 łyżki
olejek śmietankowy kilka kropel
szczypta soli
powidła śliwkowe z czekoladą słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe bułki nadziewane powidłami z czekoladą

Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte , najlepiej by miały 36 stopni można je lekko ogrzać. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy szklankę mleka i szklankę mąki. Odstawiamy w cieple miejsce aby rozczyn podwoił swoją objętość. Pozostała mąkę przesiewamy.Dodajemy pozostałe składniki , wyrośnięty rozczyn, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta i nadziewamy dżemem śliwkowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Bułeczki można posmarować jajkiem by miały ładny złoty kolor. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 18.05.2014 13:09
jakie puszyste! super;)
krokus 11.03.2014 08:28
pycha :) bardzo smacznie tu u Ciebie :)
Krystyna32 18.11.2013 08:10
apetycznie wyglądają
Monika58 13.11.2013 19:01
z mleczkiem najlepsze dla mnie
monisia1977 13.11.2013 08:39
super bułeczki
Wiesława1 13.11.2013 06:48
Mam ochotę podprowadzić jedna na śniadanko
Łukasz15 12.11.2013 22:06
Pysznie wyglądają
mic 12.11.2013 22:02
pieknie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak