Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone jabłka w sezamowym karmelu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
białko z 1 jajka
mąka kukurydziana 1/2 szkl
woda ok 1/2 szkl
olej 1 l
cukier 1 szkl
sezam 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
lód
woda
jabłka 3 zielone

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone jabłka w sezamowym karmelu

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wybieramy gniazda nasienne.
Krok 1 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto
2
Jabłka obtaczamy w mące kukurdzianej, aby wchłonęła nadmiar wody z jabłek, a następnie zanurzamy w cieście konsystencji ciasta naleśnikowego (mąka, białko, soda, woda).
Krok 2 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto
3
Olej rozgrzewamy w rondelku, a następnie wrzucamy jabłka w cieście. Smażymy do uzyskania rumianego koloru.
Krok 3 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto
4
W międzyczasie wsypujemy cukier do rondelka i rozpuszczamy, gdy karmel uzyska ładny kolor odstawiamy go z ognia i dodajemy masło i sezam. Mieszamy.
Krok 4 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto
5
Usmażone jabłka zanurzamy w karmelu z sezamem.
Krok 5 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto
6
Następnie jabłka szybko przekładamy do miski z zimną wodą i lodem (tylko pare sekund). W tym momencie karmel się zetnie i będzie twardy.
Krok 6 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto
7
Deser wykładamy na talerz. Jabłka wciąż są ciepłe w środku, a karmel chrupiący na zewnątrz.
Krok 7 - Smażone jabłka w sezamowym karmelu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycholka 20.05.2013 12:28
Mój jutrzejszy deser ;))
ilka_86 04.12.2012 11:12
ciekawe jak smakują:)
Kuchareczka2 04.12.2012 10:34
muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak