Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona flądra z aromatycznym masłem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba 3 sztuki
sól
pieprz
mąka
olej
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
czosnek 2 ząbki
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona flądra z aromatycznym masłem

Kroki postępowania

1
Ryba ze składników to flądra świeża

Wypatroszone ryby myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem po obu stronach i panierujemy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki ryby i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, do momentu aż skórka ładnie się zarumieni.
Krok 1 - Smażona flądra z aromatycznym masłem foto
2
W międzyczasie mieszamy miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Smażona flądra z aromatycznym masłem foto
3
Z usmażonych ryb odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego, a następnie jeszcze gorące kładziemy na talerze i smarujemy z wierzchu masłem czosnkowo-pietruszkowym. Podajemy z cytryną pokrojoną na cząstki.
Krok 3 - Smażona flądra z aromatycznym masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 19.02.2014 21:32
Rybka wspomnienie wakacji
adelajda 19.02.2014 21:03
lubię rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak