Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 4-5 szt
pomidor 2 szt
łopatka bez kości 500 g
pieczarki 300 g
olej do smażenia 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 1/3 łyżeczki

Sos

jaja 2 szt
śmietana 12% 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:)

Kroki postępowania

1
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć z przyprawami na oleju.
Krok 1 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto
2
Usmażone mięso zmielić w maszynce.
Krok 2 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto
3
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i poukładać na dnie plastry ugotowanych ziemniaków, następnie plastry surowych pieczarek.
Krok 3 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto
4
Na pieczarki przełożyć mięso i pokroić pomidory. Wierzch można także doprawić do smaku.
Krok 4 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto
5
Ze śmietany i jaj przygotować sos.
Krok 5 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto
6
Gotowym sosem zalać zawartość naczynia.
Krok 6 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto
7
Piec w temp. 160 stopni przez ok.35-40 min. Przed podaniem można przystroić świeżymi liśćmi bazylii.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Smakowy kwartet, czyli kolejna zapiekanka:) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 24.08.2014 23:10
bardzo lubię zapiekanki
monikaT83 18.08.2014 22:37
bardzo lubię takie jedzonko:)
irenka 18.08.2014 21:56
pyszna zapiekanka
Konczi 18.08.2014 20:45
świetny pomysł :)
MagdaXXX 18.08.2014 20:23
ekstra pomysł na obiad
Sroczka 18.08.2014 20:18
Pyszna zapiekanka, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak