Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec Zewy
Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę z cukrem.
Potem miksując dodawać żółtka a następnie po łyżce dodawać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę mieszać już rózgą .
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
SŁONECZNIK :
Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i słonecznik i prażyć aż słonecznik zrobi się chrupiący ale uważać aby go nie spalić bo będzie do wyrzucenia.
Gotowy słonecznik wystudzić a w razie sklejenia się widelcem rozmieszać aż ziarenka będą sypkie.
MASA :
Do miski przełożyć masło, miksować a potem nadal mieszając dodawać porcje masy.
Gdy będzie gładka wsypać 2/3 słonecznika i wymieszać.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek włożyć do formy ( włożyć najpierw papier z pieczenia co pomoże w wyjęciu ciasta z blaszki ).
Nasączyć biszkopt na przykład słabą herbatą.
Wyłożyć połowę masy, zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Na koniec ciasta posypać resztą słonecznika.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się związało.