Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Formę wysmarowaną masłem wysypać bułką tartą, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 30 minut w temp. 180 stopni C.
Biszkopt wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Spód nasączyć kawą rozpuszczalną lub czekoladą.
Słonecznik w karmelu:
Na patelni rozpuścić margarynę, wlać mleko, dodać cukier i wsypać słonecznik. Chwilkę podsmażyć. Następnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem - upiec na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Piec 15 minut w temp. 180 stopni C.
Masa krówkowa:
Puszkę masy krówkowej utrzeć z 1,5 kostki margaryny.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić z śmietan-fixami i cukrem pudrem.
Układać:
1/2 biszkoptu
1/2 masy krówkowej
1/2 słonecznika w karmelu
ubita śmietana
1/2 biszkoptu
1/2 masy krówkowej
1/2 słonecznika