Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec
Wykonanie proponuje zacząć od słonecznika
Wszystkie składniki dać na patelnie, smażyć aż wyparuje płyn,a z reszty zrobi sie skarmelizowany słonecznik. Radzę nie podjadać jest pyszny ale bardzo gorący! Po usmażeniu wyłożyć na tace pokrytą papierem do pieczenia, wystudzić i połamać na drobne kawałeczki
Wykonanie ciasta
Żółtka z wodą,połową cukru zmiksować na biało.
Białka z solą ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i dalej miksować.
Pianę z białek dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać łyżką.
Mąkę, kakao i proszek przesiać i dodąć do masy jajeczne i dokładnie lecz ostroznie aby masa nie opadła wymieszać łyżką.
Wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty(biszkopt jest delikatny wiec radze to robić bardzo ostrym nożem)
Wykonanie kremu
Z mleka i budyniu ugotować...budyń. Wystudzić go pod przykryciem z folii spożywczej aby na górze nie zrobił sie kożuch.
Margaryne zmiksować z cukrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Po uzyskaniu puszystego kremu wmieszać łyżką 2/3 zimnego i połamanego słonecznika.
Wystudzony i przekrojony biszkopt przełożyć kremem. Górę ciasta polać gorącą polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika.
Wstawić na noc do lodówki.