Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoik babuni

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
słonina 30 dkg
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 5 szt
sól 1 łyżeczka płaska
pieprz
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Słoik babuni

Mięso i słoninę zmielić w maszynce. Przyprawić majerankiem i pieprzem, dodać 1 płaską łyżeczkę soli konserwowej.
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do wody, wymieszać i wlać do mięsa. Całość wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Wkładać mięso do słoików, tak aby zostało około 3 cm luzu do zakrętki. Pasteryzować 2 godziny jednego dnia i 2 godziny drugiego dnia.
Podawać z pieczywem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 19.03.2015 08:56
koniecznie do zrobienia na wyjazd w góry :)
gibli 18.03.2015 00:00
jeszcze takiego nie robiłam, z pewnością smaczny :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak