Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodziutki warstwowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowo - miodowe:
mąka pszenna 400 g
masło 150 g
czekolada gorzka 100 g
cukier brązowy 50 g
jajko 4 szt.
miód akacjowy 6 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 ½ łyżeczki
ricotta 200g
cukier puder 80 g
śmietana 30% 100 ml
jajko 3 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
limonka ½ szt.
Masa śmietanowa:
cukier puder 100 g
śmietana 30% 300 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
limonka ½ szt.
Składniki dodatkowe:
wiórki mlecznej czekolady do dekoracji
czerwone porzeczki do dekoracji
jogurt grecki 2 łyżki
twaróg 100 (waniliowy)
kardamon ½ mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Słodziutki warstwowiec

Ciasto czekoladowo - miodowe: w małym garnku umieścić masło, gorzką czekoladę, brązowy cukier i miód. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą. Lekko przestudzić i przełożyć do szklanej misy. Ucierając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki - żółtka, jogurt naturalny, składniki sypkie (mąka pszenna, kardamon i soda oczyszczona)i na samym końcu ubitą pianę z białek. Przygotowaną masę rozsmarować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie gwiazdy).

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ricottę, serek twarogowy o smaku waniliowym, ubitą śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Starannie wymieszać składniki. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wyłożyć na przygotowane ciasto czekoladowo - miodowe. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 60 minut. Ostudzić.

Masa śmietanowa: żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder, żelatynę oraz sok wyciśnięty z limonki. Połączyć składniki. Masę wyłożyć na upieczone ciasto.

Deser udekorować wiórkami czekolady mlecznej i owocami. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 08.01.2013 22:46
Przepis dodał mi się dwukrotnie - już zgłosiłam do usunięcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak