Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodko-słony deser z karmelizowanymi owocami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mleko 450 ml
budyń pistacjowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
krakersy 6 sztuk
gruszka
banan
różowy cukier

na karmel

cukier 2 łyżki
miód 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: słodko-słony deser z karmelizowanymi owocami

Krakersy połamać, podzielić na połowę i wysypać na dno pucharków. W połowie mleka rozmieszać budyń z cukrem i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować budyń i odstawić. Banana pokroić w plasterki. Gruszkę pokroić w kostkę. Na dno rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać miód. Ustawić na ogień i czekać aż zbrązowieje. Nie mieszać, można ewentualnie poruszać rondelkiem. Kiedy karmel będzie gotowy, mieszając rózgą wlać sok z cytryny, posolić i wymieszać. Dodać owoce i gotować około dwóch minut. Na krakersy wyłożyć letni budyń a na górze położyć owoce w karmelu. Posypać różowym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak