Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie i chrupkie faworki
Przepis na:
- faworki
- słodkość na Tłusty Czwartek
- słodką przekąskę
Kroki postępowania
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wyrób. Jeśli ciasto będzie się kleiło do ręki, to podsyp jeszcze trochę mąką. Kilkakrotnie uderz wałkiem w ciasto, złóż je na pół i znowu wyrabiaj. Ciasto odstaw na 10-15 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuj i pokrój nożem w paski o szerokości 2 centymetrów.
W środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.