Przepis i sposób przygotowania na: Słodki deser z nutellą
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietan-fiksu
- 150 g kremu czekoladowego np Nutella
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypać posiekane orzechy włoskie. Mieszając, zrumienić. Przesypać do naczynia i odstawić do ostygnięcia.
Do rondelka przełożyć 150 g kremy czekoladowego. Wlać ½ szklanki kremówki, całość roztopić i dobrze wymieszać. Resztę śmietany ubić razem z 2 opakowaniami śmietan- fiksu, 2 łyżkami cukru i z cukrem waniliowym.
Do pucharków wkładać na przemian roztopiony krem czekoladowy oraz bitą śmietanę – aż do wyczerpania składników. Delikatnie wymieszać obie masy tak, by powstał marmurkowy wzorek. Gotowe desery schłodzić i posypać orzechami.
Do tego deseru, można również dodać lody. Lody nakładamy na samo dno pucharków. Wystarczy 1 kulka lodów śmietankowych lub waniliowych. propozycja na upalne dni.