Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 20 g
cukier 50 g
mleko 100 ml
jajko 1 sztuka
masło 40 g
sól 1/2 łyżeczki
woda 2 (wrząca, na lukier)
lukier 1/2 szklanki
miód 2 łyżki
rodzynki 70 (na nadzienie)
jajko 1 rozkłócone

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami

Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, pod ściereczką w ciepłym miejscu.
W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier (50 g), jajko, sól, ostygnięte masło oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu. W czasie oczekiwania na ciasto przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki miodu i rozpuszczamy go (nie gotujemy). Następnie dodajemy rodzynki i całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto pozbawiamy nadmiaru powietrza poprzez uderzenie w jego środek pięścią. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto nakładamy nadzienie pozostawiając ok. 1 cm odstępu od brzegów ciasta. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon, a następnie ostrym nożem odkrawamy paseczki ciasta o grubości ok. 4 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pokrywamy rozkłóconym jajkiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut.
Następnie pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu bułki pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie w garnuszku umieszczamy cukier puder z łyżeczką wrzątku i całość mieszamy, a następnie polewamy nasze bułeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.02.2014 09:13
Pysznie wyglądają.
gosia56 31.12.2013 09:05
pyszne slimaczki
Lis 29.12.2013 16:53
Pyszne takie ślimaczki:)
Katarzyna59 10.09.2013 07:22
przepyszne,
AgaS10 24.08.2013 21:14
pyszniutkie:)
Magula 19.08.2013 10:28
fajne ciasteczka, zostawiam smaczne
kasienka23 19.08.2013 09:46
pyszne drożdżówki!
bogusia19 19.08.2013 09:41
bardzo takie lubie
dodi 19.08.2013 09:20
smakowitości, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak