Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i odrobinę cynamonu.

Składniki:

płaty śledziowe solone 4 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidory w puszce 1 sztuka
powidła śliwkowe 1 łyżka
ocet winny 1 łyżeczka
cynamon 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej.

Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia.

Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut.

Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:48
Super pomysł z dodatkiem do śledzi powideł śliwkowych ,na pewno wyszły pyszne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak