Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie czosnkowym
Najczęściej przygotowujemy śledzie w śmietanie, ale warto niekiedy sięgnąć po ich lekką modyfikację. Sięgnijcie po jogurt i majonez, a następnie stwórzcie z niego puszysty krem/sos. Dodatek groszku sprawi, że struktura przekąski będzie idealnie przełamana, a smak wspaniale wzbogacony.
1. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Cebulkę pokroić w pióra. Groszek osączyć. Groszek i cebulkę dodać do śledzi, dodać sos czosnkowy.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Włożyć na 2 godziny do lodówki.