Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju z żurawiną

5.0
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Śledzie w oleju z żurawiną - pyszne danie na Wigilię, ale nie tylko. Dodatek żurawiny dodaj cierpko-słodkiego smaku, a świeżo mielony pieprz kolorowy pikatności.

Składniki:

płaty śledziowe 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
żurawina suszona 100 gramów
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
ocet 2-3 łyżki
olej rzepakowy 1-1,5 szklanki

Porada

Najlepiej smakują po kilku dniach.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju z żurawiną

1. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki, (lub dłużej, jeśli są bardzo słone).

2. Obraną cebulę drobno siekamy, żurawinę sparzamy gorącą wodą, odcedzamy.

3. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, zalewamy olejem wymieszanym z octem.

4. Śledzie wstawiamy do lodówki na minimum 1-2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 25.01.2016 20:18
fajny przepis ;)
Wiktoria29 25.01.2016 19:40
ciekawi mnie to połączenie, jeszcze z żurawiną nie próbowałam
irenka 25.01.2016 18:02
smaczny,uwielbiam śledzie
foczka-ks 25.01.2016 17:20
na święta smakowicie na stole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak