Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka cytrynowa w białym rumie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z cytryny
rum biały 200 ml
spirytus 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka cytrynowa w białym rumie

Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Skórkę cieniutko obrać za pomocą obieraka do jarzyn i włożyć do odpowiednio dużego słoiczka. Spirytus połączyć z rumem w stosunku 1:4 i zalać skórki tak, aby w całości były pokryte. Szczelnie zakręcić i wstawić do ciemnej szafki kuchennej przynajmniej na dwa tygodnie. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.02.2016 18:11
świetna propozycja, warto zrobić
mikrusiak 04.02.2016 16:32
ciekawy pomysł :)
Habibi 04.02.2016 10:55
Pomysły na tę skórkę są analogiczne co do wykorzystania skórek kandyzowanych. A samej zalewy używam do aromatyzowania deserów, ciast i drinków.
Habibi 04.02.2016 10:54
Skórkę odcedzam, siekam rozdrabniaczem, a jak mam więcej to nawet mielę maszynką do mięsa z sitkiem o sporych oczkach - upycham ciasno w możliwie najmniejszym słoiczku, aby miała jak najmniej powietrza. Potem używam do ciast, ciasteczek, deserów czy słodkich przetworów.
olkaaa 04.02.2016 07:40
fajny pomysł
Maridka19 04.02.2016 06:17
No właśnie też jestem ciekawa do czego można ją wykorzystać ? Przepis super :)
A_Ka 03.02.2016 22:40
do czego możnauzyć takiej skórki? ciekawie wygląda a pomysłu brak co dalej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak