Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamowa babka w chrupiącej skorupce.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1,5 szklanki
olej rzepakowy 1 szklanka
tahini pasta sezamowa 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki zimnego
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do wysmarowania i wysypania formy

sezam 1/2 szklanki
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowa babka w chrupiącej skorupce.

Przygotować formę do babki (pojemność około 1,6 l) – wysmarować ją porządnie margaryną i wysypać sezamem.
Przygotować ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać olej, mleko i wymieszać na najmniejszych obrotach robota.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty robota na średnie. Na końcu dodać pastę sezamową i wymieszać na tych samych obrotach.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 – 55 minut (do suchego patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 06.05.2015 20:32
Uwielbiam sezam, taką babkę z przyjemnością bym skosztowała.
ben-ka 06.05.2015 19:19
Fajna ta Twoja baba:)
gosia56 06.05.2015 11:31
super babka;)
Magula 06.05.2015 10:14
świetny pomysł
Aleksandra/Olcia 06.05.2015 08:01
genialny pomysł z tą chrupiącą skórką, aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak