Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowy puszek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto na romantyczną kolację z ukochaną osobą :)

Składniki:

Biszkopt jasny:

jaja 3 szt.
cukier 4 duże łyż.
mąka pszenna 2 łyżki
budynie śmietnkowe 2 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt ciemny:

jaja 3 szt.
cukier 4 duże łyż.
mąka pszenna 2 duże łyż.
budyń czekoladowy 2 duże łyż.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

Wkładka serowa:

ser na sernik 1 kg
jaja 4 szt.
margaryna 12.5 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt.
budyń waniliowy 1 szt.

Masa Michałkowa:

śmietanka 400 ml
cukierki 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 duże łyż.

Dodatkowo:

powidła śliwkowe 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowy puszek

Biszkopt jasny i ciemny:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Masa michałkowa:
Śmietanę i cukierki dajemy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków (nie doprowadzić do wrzenia ). Przecedzamy przez sitko i chłodzimy w lodówce. Ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Do śmietany wsypujemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.

Wkładka serowa:
Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.

Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak