Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowiec zasmażany

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna kg 1/2
cukier puder dkg 25
jajko szt 2
śmietana 18 proc szklanki 3/4
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka 1

Masa serowa

ser biały kg 1.20
masło dkg 15
żółtko jajek szt 4
cukier kryształ szklanki 2
olejek migdałowy mała buteleczka 1
rodzynki dkg 10
mleko 3,2% szklanki 1/2
mąka ziemniaczana łyżki 1,5

Wierzch

czekolada mleczna 2 sztuki
mleko 3,2% 1/4 szklanki
kolorowa posypka

Porada

Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowiec zasmażany

Kroki postępowania

1
Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.
Krok 1 - Serowiec zasmażany foto
2
Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.
Krok 2 - Serowiec zasmażany foto
3
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser i aromat, mieszamy.
Krok 3 - Serowiec zasmażany foto
4
Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.
Krok 4 - Serowiec zasmażany foto
5
Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.
Krok 5 - Serowiec zasmażany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 03.01.2015 15:46
bardzo fajne ciasto
Wacław 03.01.2015 13:53
wspaniałe ciacho
2milutka 03.01.2015 11:29
wspaniały wypiek
mysza75 03.01.2015 10:58
jaki fajny jeszcze nie jadłam takiego
Agnieszka-87-25 03.01.2015 10:29
rewelacyjny!
Kuchenka 03.01.2015 10:05
wygląda bardzo kusząco
Krystyna32 03.01.2015 09:42
bardzo apetyczny
cooked 03.01.2015 08:04
aż ślinka cieknie
misia53 02.01.2015 23:34
pysznie wygląda, postanowiłam go upiec
matesko 02.01.2015 23:06
ciekawy przepis
Noruas 02.01.2015 22:41
przepyszne ciasto!
gosia1988 02.01.2015 22:19
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak