Przepis i sposób przygotowania na: Serowiec z truskawkami
Kroki postępowania
Zmiksowałam jaja całe z ksylitolem na puch ( masa potraja się ).
Dodałam przesianą mąkę i delikatnie wymieszałam.
Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam biszkopt w poprzek .
Galaretkę pomarańczową godzinę wcześniej rozpuściłam , tak samo wiśniową , przestudzone wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.
Zmiksowałam śmietanę z ksylitolem ( na gęsto).
Przełożyłam twaróg z wiaderka do śmietany.
Zmiksowałam na najmniejszych obrotach .
Żelatynę wsypałam do kubka i zalałam zimna woda tak do polowy.
Wsadziłam do mikrofali na 1 minutkę do rozpuszczenia.
Do ostudzonej żelatyny dodałam trochę masy serowej , wymieszałam i przełożyłam do masy do miski .
Zmiksowałam delikatnie.
Formę prostokątną wyłożyłam folią spożywczą i włożyłam jedną część biszkoptu ( tą z góry ) .
Wyłożyłam na masę serową i palcami " wgniotłam w ser" .
Sernik zastygał a w tym czasie rozrobiłam galaretkę wiśniową i pokroiłam truskawki w plasterki.