Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
gorąca woda 1 szklanka
sól do smaku

nadzienie

ser biały 500 g
miód 4 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Pierogi dla odważnych, ale warte wypróbowania. Z nadzieniem serowym, słodkim od miodu, przełamane wyraźnie korzenną nutą białego pieprzu. Najlepsze odsmażane.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem

Kroki postępowania

1
Ser wyjmujemy z opakowania i odkładamy na ścierkę lub papierowe ręczniki na całą noc, by był jak najlepiej odsączony.
Krok 1 - Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem  foto
2
Z mąki, soli, jajka, oleju i wody zagniatamy sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę.
Krok 2 - Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem  foto
3
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy koła.
Krok 3 - Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem  foto
4
Ser rozkruszamy widelcem, dodajemy miód i biały pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem  foto
5
Na każde kółko ciasta nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy pierogi.
Krok 5 - Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem  foto
6
Pierogi układamy na ścierce i zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia.
Krok 6 - Serowe pierogi z miodem i białym pieprzem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 19.05.2014 22:01
chętnie wypróbuję
Kuchenka 07.04.2014 23:01
super, chcę spróbować
pajbek 07.04.2014 21:38
Muszą być smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak