Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe mędrzyki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg zmielony 150 g
jajko 4
cukier 80 g
mąka pszenna 150 g
konfitura
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe mędrzyki

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, do białości. Następnie dodać mąkę, ser i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i połączyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką wykładać małe placuszki i smażyć je z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 10.08.2015 22:33
ta nazwa pochodzi z dawnych lat :) moja babcia tak mówiła na te placuszki :)
Ewa Wojtaszko 10.08.2015 22:11
mędrzyki? pierwszy raz słyszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak