Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe chrupki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach serowe chrupki. Serowe chrupki to jak mini pączki serowe, które każdy z nas uwielbia, a przepis pochodzi ze starego ponad 20 lat zeszytu mojej mamy.

Składniki:

ser biały półtłusty 500 gramów
jajko 5 sztuk
mąka 1.5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
ocet 2 łyżki
cukier 4 łyżki

Dodatkowo;

cukier puder 0.5 szklanki
olej do smażenia 1 litr

Porada

Ocet 2 łyżki słabszy lub 1 łyżka octu 10% + 1 łyżka wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe chrupki

Ser biały półtłusty zmielić przez maszynkę do mięsa.
Włożyć do miski dodając pozostałe składniki.
Całość wymieszać na gładką masę.
W rondelku rozgrzać olej, łyżką nabierać różnej wielkości porcje ciasta i smażyć na złoty kolor.
Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, a następnie obsypać cukrem pudrem.

Podawać z ulubioną kawą lub kakao albo po prostu z dobrą herbatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:43
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak