Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniko-piernik szachownica

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Świąteczny sernik szachownica, który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna, więc dlaczego ich nie połączyć razem.

Składniki:

sernik:

serek twarogowy 750 g
jogurt 400 gramów
jajko 3 sztuki
cukier puder 0.5 szklanki
pomarańcza 2 sztuki
śmietana kremowa 30% 200 mililitrów
budyń 1 sztuka

piernik:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier trzcinowy 0.5 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 82% 80 g
jogurt 200 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
miód 170 g
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

polewa:

Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
konfitura żurawinowa 220 gramów
żurawina suszona 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Serniko-piernik szachownica

Piernik:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól.
W misce ubijam jajka z cukrem na puszystą masę. Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki - lepiej się ubiją. Masło roztopiłam. Miód - jak nie jest płynny - też należy go podgrzać i wystudzić. Do ubitych jaj wlewam miód i cały czas miksuję, potem wlewam masło. Na końcu dodaję suche składniki /mieszankę z mąki/ jogurt i mieszam mikserem do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto piernikowe. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i piekę około 55 minut do suchego patyczka. Piernik wyjmuję z piekarnika i studzę.

Sernik:

Ser mielę dwukrotnie. Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. Drugą pomarańcze filetuję i kroję w kostkę.
Do sera dodaję jajka, jogurt, śmietanę, cukier, budyń, skórkę pomarańczową i sok. Całość miksuję około 3 minuty. Do masy serowej dodaję pokrojone pomarańcza i delikatnie mieszam.

Wykonanie:

Piernik wyjmuję z blaszki i kroję na siedem podłużnych pasków. Na dnie tej samej blaszki co piekłam piernik układam cztery paski w równych odstępach. Luki, które powstały zalewam masą serową. Na masie serowej układam pozostałe trzy paski piernika, ale tak żeby były przemiennie z tymi paski na dnie. Ponownie zalewam masą serową. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam na 10 minut. Potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik.

Polewa:

Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Płynną i ciepłą dodaję do konfitury i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekorują suszoną żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak