Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta!

Składniki:

Składniki:

herbatniki pełnoziarniste 200 gramów
masło/margaryna 60 gramów
serek wiejski 400 gramów
ksylitol 2 łyżki
nasiona chia 2 łyżki
galaretka agrestowa 2 opakowania
wrzątek 3 szklanki
truskawki 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową

Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z dodatkiem ksylitolu. Wsypujemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Pod koniec wlewamy ¾ rozpuszczonej galaretki, miksujemy.

Na brzegach tortownicy układamy połówki umytych truskawek. Gotową masę przelewamy powoli do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa serowa zastygnie na wierzch wylewamy resztę galaretki. Chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak