Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa 1 kg
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3 szklanki
olej 1/2 szklanki
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 4
cukier 3/4 szklanki
białko 6
cukier puder 1 szklanka
herbatniki 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą

Ser, mleko, budyń, cukier oraz 2 jajka i 4 żółtka wlewamy do dużej miski. Całość ubijać około 10 minut.
Krakersy kruszymy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wylewamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pozostałe białka na pianę, powoli dodając cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna wyciągamy blachę z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na masę serową delikatnie wykładamy pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po 15 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 15 minut.

Po godzinie od wyciągnięcia na bezowej piance możemy zaobserwować pojawiające się kropelki złocistej rosy…

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 04.03.2014 21:51
uwielbiam serniki
elka72 04.03.2014 19:57
Jaki apetyczny i te kropelki :)
misia53 04.03.2014 19:40
serniczki to ja lubię a ten pięknie wygląda
halina17 04.03.2014 15:14
Smaczny sernik.
Milka100 04.03.2014 14:05
pychotka :)
Barbara777 04.03.2014 13:17
niebo w gębie:)
probofka 04.03.2014 13:12
uwielbiam ten sernik mniam
adelajda 04.03.2014 13:10
bardzo lubię serniki
Gracer 04.03.2014 13:01
Rosa wyszła super, extra przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak