Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3.Połowę masy serowej przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Następnie w rzędach układamy pierniczki i wykładamy resztę masy serowej.
4.Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60-70 minut do zrumienienia.Upieczony studzimy.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka i mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,następnie dodajemy masło lub margarynę.Następnie gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając,polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do zgęstnienia polewy,polewa powinna być gęsta i lśniąca.
6.Do jeszcze ciepłej polewy dodajmy rodzynki i dokładnie mieszamy.Polewę z rodzynkami wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia.Po tym czasie sernik kroimy i podajemy.