Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z cytrynową bezą
Mąkę przesiać i wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać masło i całość posiekać. Następnie dołożyć 2 żółtka oraz 4 łyżki cukru.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Mielony twaróg zmiksować i cały czas miksując dodawać kolejno 2 jajka, 4 żółtka, 1 szklankę cukru, olej, mleko oraz budyń śmietankowy.
Gdy masa serowa będzie miała jednolitą konsystencję dołożyć rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły płat i przełożyć do tortownicy o średnicy około 26cm.
Brzeg i dno formy wykleić ciastem. Masę serową wlać do tortownicy. Wierzch wyrównać i piec przez 40 minut w 180º.
Cytrynę umyć, osuszyć i przepołowić. Wycisnąć z owocu 2 łyżki soku.
6 białek ubić na sztywną pianę . Wsypać szczyptę soli.
Pod koniec ubijania wsypać 1 szklankę cukru pudru i wlać 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Na upieczony sernik wyłożyć pianę i całość piec jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Chłodzić co najmniej 2 godziny.
Smacznego! ;)