Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z chałwową pianką i malinami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder pół szklanki
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 10 dag
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Masa serowa

ser biały w wiadereczku 1 kg
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
masło lub margaryna 15 dag
budyń waniliowy 2 sztuki

Pianka chałwowa

śmietana kremówka 30% 200 ml
chałwa ulubiony smak 10 dag
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda gorąca 3 łyżki

Dodatkowo

maliny świeże świeże 2 szklanki
czekolada mleczna 5 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy
kasza manna 1 łyżka

Porada

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka''. Budynie ma pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwową pianką i malinami.

Ten sernik jest bardzo pyszny, taki najlepszy. Połączenie sernika z chałwą, malinami i czekoladą jest cudowne. Do tego bardzo cieniutkie kruche ciasto. Czy może być coś pyszniejszego niż kawałeczek sernika rozpływającego się w ustach? A jak jest u Was? Lubicie serniki? Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na zimnym serniku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Dekoracja: Dobrze stężony sernik kroimy na kawałki, posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach i dekorujemy wcześniej umytymi i osuszonymi malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 20:45
Dobry sernik.
iziona 05.09.2017 16:51
Ale mam teraz ochotę na to ciasto :)
jejkuchnia 05.09.2017 11:55
Świetnie ciacho. :)
Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:15
Pyszny serniczek Izuniu.;)
bietka 05.09.2017 10:41
smaczny serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak