Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński z bakaliami - na herbatnikach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony tłusty 1 kg
jajko 5 dużych
mąka pszenna 1 łyżka
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
cukier drobny 1 szkl.
esencja waniliowa do smaku
skórka z cytryny otarta
bakalie

Porada

Zimny sernik można polać stopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński z bakaliami - na herbatnikach

Ser zmielić dwa razy przez sitko z drobnymi oczkami. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Do sera dodać miękkie masło i kogel-mogel, po czym zmiksować na jednolitą masę dodając obie mąki.
Na końcu dodać esencję waniliową i skórkę startą z 1 cytryny, krótko zmiksować i wmieszać do masy bakalie.

Foremkę (średnią tortownicę okrągłą lub kwadratową) wyłożyć herbatnikami (dno i ew. boki) - wylać masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170*C i natychmiast zmniejszyć temp. do 150*C. Piec 90 min. bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Jeśli sernik się za szybko rumieni, można nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub alu-folią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 03.01.2016 12:33
cudowny,pyszny domowy serniczek:)
Habibi 02.01.2016 23:28
tradycyjne serniki zawsze najsmaczniejsze ;)
Bernadeta1 02.01.2016 19:01
Chociaż po świętach mam przesyt słodkości to serniczek zawsze bym zjadła. Wygląda smacznie
IZABELA29 02.01.2016 18:08
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak