Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński w polewie czekoladowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

masło lub margaryna 250 g
twaróg zmielony 0,8 kg
cukier puder 1 szklanka
jajko 8 szt L
kasza manna 0,5 szklanki
cukier 200 g

Polewa czekoladowa

śmietana 30% 0,5 szklanki
margaryna 50 g
czekolada gorzka 90 g
biała czekolada 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński w polewie czekoladowej

Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 02.06.2015 13:23
wygląda rewelacyjnie
Alex_M 29.05.2015 12:26
dobry serniczek
inka2012 29.05.2015 12:05
pychota!! :)
Ewelina1991 29.05.2015 11:46
wspaniały sernik
Bernadeta1 29.05.2015 11:06
bardzo smacznie wygląda
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 10:01
Rewelacyjny klasyk na rodzinne spotkania. Wszyscy chętnie się nim zajadają. Tak rewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim jajkom od podwórkowych kurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak