Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński na kruchym cieście

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

zmielony twaróg 1 kg
jajko 9 sztuk
masło 1 kostka
cukier puder 250 gram
mąka pszenna 4 łyżki
rodzynki 1 garść

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
margaryna 100 gram
cukier puder 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński na kruchym cieście

Składniki ciasta wymieszać, dokładnie zagnieść. Ciasto wyłożyć na blachę. Żółtka należy oddzielić od białek, masło utrzeć do uzyskania puszystej masy, żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ubijać masło, dodając stopniowo po łyżce żółtka z cukrem. Następnie zmiksować z serem, mąką. Dodać rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, najlepiej bez termoobiegu. Na wyłożone ciasto włożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 29.01.2017 19:20
pyszny serniczek
Bernadeta1 29.01.2017 19:20
smaczny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak