Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wedługprzepisu mojej babci
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder razem przesiewamy przez sito bezpośrednio na stolnicę.
Dodajemy sól i kawałeczki margaryny. Robimy dołek, wbijamy jajo, dodajemy żółtka i gęstą śmietanę.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Prostokątną blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozwałkowane ciasto na spód i boki.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem aż będzie odpowiednio białe i puszyste.
Następnie dodajemy stopniowo ser (trzykrotnie mielony), a później po 1 żółtku.
Później dodajemy budynie i cały czas miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy.
Wlewamy mleko i delikatnie miksujemy (masa będzie bardzo rzadka).
Masę serową wylewamy na surowe ciasto.
Pieczemy ok 80-90 min. Smacznego :)