Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pod żurawinową pierzynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na spód

ciastka zbożowe czekoladowe 200 g
masło 50 g

Składniki na masę serową

serek homogenizowany chudy 500 g
jajko 2
mleko 1/4 szkl.
olej 5 łyżek
cukier puder 120 g
budyń śmietankowy 1/2 opakowania
laska wanilii 1/2

Składniki na mus żurawinowy

żurawina 200 g
cukier puder 2 łyżki
miód 1/2 łyżeczki
woda 1/3 szkl.

Składniki na piankę

śmietana 30% 330 ml
biała czekolada 1/2 tabliczki
żelatyna (już rozpuszczonej) 3 łyżeczki
cukier puder 2 łyżeczki (czubate)
mus z żurawiny 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod żurawinową pierzynką

Kroki postępowania

1
Ciastka rozgnieść, dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 21 cm(wcześniej posmarowanej tłuszczem i wyścielonej pergaminem) lekko przygniatając łyżką. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Przestudzić.
Krok 1 - Sernik pod żurawinową pierzynką foto
2
Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać olej, dalej ucierać. Następnie dodać ser, mleko i ziarenka wanilii. Połączyć w jednolitą masę. Na końcu wyłożyć pianę z białek i wsypać budyń. Delikatnie przemieszać. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 55 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Przestudzić.
Krok 2 - Sernik pod żurawinową pierzynką foto
3
Żurawinę opłukać, wrzucić na patelnię. Dodać cukier puder i miód. Podsmażyć. Podlać wodą, smażyć do momentu odparowania wody. Żurawinę przełożyć do wysokiego naczynia. Zblendować. Powstałą masę przetrzeć przez sito.
Krok 3 - Sernik pod żurawinową pierzynką foto
4
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Mieszać na wolnych obrotach. Dołożyć 3 łyżeczki musu z żurawiny i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzony sernik. Włożyć do lodówki na ok. 24 godziny. Udekorować płatkami z białej czekolady i pozostałym musem żurawinowym. Pycha!!!
Krok 4 - Sernik pod żurawinową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 18.01.2017 14:46
smaczne ciasto
zmaminegozeszytu 16.01.2017 21:34
Bardzo dziękuję :)
ada.la 16.01.2017 19:36
fajny serniczek
Wiktoria29 16.01.2017 14:47
super pomysł, a ta żurawinowa pierzyna rewelacja
edytazaw89@wp 16.01.2017 14:46
Wygląda pysznie
Ania321 16.01.2017 14:16
coś pysznego :)
Lis 16.01.2017 13:32
Wygląda bardzo smakowicie
pestka 16.01.2017 13:13
wygląda bardzo smacznie
Edith85 16.01.2017 12:46
Smakowite ciacho
mirosława4 16.01.2017 12:45
smaczniutki
Mniam 16.01.2017 11:34
Serniczek rewelacja! Cudowny pomysł i smak na pewno obłędny :)
olkaaa 16.01.2017 11:20
bardzo fajny
jan_mag 16.01.2017 11:18
Pyszności :)
Franciszek 16.01.2017 11:04
pięknie wygląda
Patrycja33 16.01.2017 11:00
wyborny serniczek :)
Aleksandra/Olcia 16.01.2017 10:54
ale smakowity
mysza75 16.01.2017 10:06
jaki pyszny serniczek
Ewelina1991 16.01.2017 09:55
fajny serniczek
MagdalenaIC 16.01.2017 09:50
Pyszny sernik :)
Stenka 16.01.2017 09:15
fajna propozycja
w mojej kuchni 16.01.2017 08:40
smakowicie wygląda sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak