Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU
Kroki postępowania
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią lub dużą łyżką. Odstawiamy do lodówki do momentu aż zrobimy masę serową.
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej: przemielony ser, krem pistacjowy (użyłam gotowego ze słoiczka), cukier, mąka ziemniaczana, jajka, starty na drobnej tarce imbir (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Smarujemy nią wierzch zimnego sernika, dekorujemy pistacjami. Odstawiamy do zastygnięcia.