Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno
1. warstwa
Ser i jogurt dobrze zmiksować.
Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie dodawać miksując po jednej łyżce tężejącej galaretki.
Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć czekoladowymi herbatnikami.
Wyłożyć masę serową na herbatniki, włożyć do lodówki do stężenia.
Truskawki opłukać, zmiksować.
Zmiksowane truskawki przelać do garnka, dodać cukier i na wolnym ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
2. warstwa
Przygotować w ten sam sposób co warstwa pierwsza, tylko dodać tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w połowie szklanki gotowanej wody i mus truskawkowy, zmiksować, wyłożyć na masę agrestową, schłodzić w lodówce.
Ułożyć na środku markizy orzechowe lub inne ciastka czekoladowe, przy brzegu ułożyć resztę herbatników czekoladowych.
Wierzch zalać musem truskawkowym, odstawić do całkowitego stężenia.
Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, aż zmiękną ciastka.