Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik łaciaty

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 szt
masło 1 kostka
cukier trzcinowy 170 g
budyń waniliowy 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Spód sernika

masło 150 g
cukier trzcinowy 80 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 250 g
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik łaciaty

Spód sernika :

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i mieszamy. Dolewamy wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta odkrawamy około 1/3 a pozostałą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki nasmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką lub bułką tartą.

Przygotowujemy masę serową :

150 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po 1 łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami pozostałe składniki : budyń,ser, mąkę ziemniaczaną i na koniec powoli wlewamy wystudzone masło. Gotową masę serową wylewamy na spód.

Odłożoną część ciasta do spodu mieszamy z ciemnym kakao i wałkujemy odrywając po kawałku. Układamy na serniku. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto około 60 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku uchylając stopniowo drzwiczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 11.04.2017 17:26
Fajne smaki;))
Jolanta40 11.04.2017 15:42
dziękuję bardzo :)
w mojej kuchni 11.04.2017 13:22
moje smaki ulubione
olkaaa 11.04.2017 10:51
wygląda smakowicie
Małgorzata92 11.04.2017 10:39
Wspaniałe :)
bertpvd 11.04.2017 10:37
Pyszne ciasto.
IZABELA29 11.04.2017 09:39
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak