Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski z kratką
Przesianą mąkę z cukrem pudrem mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy jajko i zimną margarynę, wszystkie składniki siekamy i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce 15-20 minut. Następnie spód ciasta zapiekamy w temperaturze 170 °C przez 10 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią spożywczą i chłodzimy.
Rodzynki zalewamy gorąco wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie odcedzamy na durszlaku. Rodzinki mieszamy z mąką ziemniaczaną, wówczas nie opadną na dno. Ser mielimy trzykrotnie. Starannie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodajemy na przemian żółtka i zmielony ser. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową łączymy z pianą, mieszamy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną i rodzynki, mieszamy.
Masę serową przekładamy na zapieczony spód. Pozostałą, cienko rozwałkowaną część ciasta wykrawamy radełkiem na cienkie paski. Paski układamy ukośnie tworząc kratkę, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Sernik pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 170 °C na rumiany kolor. Ciasto po upieczeniu pozostaje w piekarniku, aż całkowicie wystygnie.
Owoc mandarynki lub pomarańczy zalewamy wrzącą wodą, następnie ścieramy skórkę. Cukier puder przesiewamy, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Wystudzone ciasto lukrujemy.
* Jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia lub praski ser biały blendujemy z żółtkami z dodatkiem 1/3 szklanki mleka, wówczas dodatkowo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej.