Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik krakowski z kratką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche 20 x 30 cm

mąka pszenna 270 g
jajko
cukier puder 3 łyżki
margaryna 130 g

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 7
cukier kryształ 2/3 szklanki
masło 100 g
skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki
rodzynki 100 g
skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Lukier

cukier puder 1 szlanka
sok z pomarańczy 2-3 łyżki
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski z kratką

Przygotowanie

Przesianą mąkę z cukrem pudrem mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy jajko i zimną margarynę, wszystkie składniki siekamy i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce 15-20 minut. Następnie spód ciasta zapiekamy w temperaturze 170 °C przez 10 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią spożywczą i chłodzimy.
Rodzynki zalewamy gorąco wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie odcedzamy na durszlaku. Rodzinki mieszamy z mąką ziemniaczaną, wówczas nie opadną na dno. Ser mielimy trzykrotnie. Starannie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodajemy na przemian żółtka i zmielony ser. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową łączymy z pianą, mieszamy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną i rodzynki, mieszamy.
Masę serową przekładamy na zapieczony spód. Pozostałą, cienko rozwałkowaną część ciasta wykrawamy radełkiem na cienkie paski. Paski układamy ukośnie tworząc kratkę, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Sernik pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 170 °C na rumiany kolor. Ciasto po upieczeniu pozostaje w piekarniku, aż całkowicie wystygnie.
Owoc mandarynki lub pomarańczy zalewamy wrzącą wodą, następnie ścieramy skórkę. Cukier puder przesiewamy, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Wystudzone ciasto lukrujemy.
* Jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia lub praski ser biały blendujemy z żółtkami z dodatkiem 1/3 szklanki mleka, wówczas dodatkowo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 26.10.2016 09:43
Wspaniały sernik :)
Wiesława1 03.10.2016 09:01
Pyszny tradycyjny sernik
Barbara13 02.10.2016 18:27
Mój ulubiony seerniczek
dodi 02.10.2016 13:36
ale pieknie wyglada
NiePieprz.pl 02.10.2016 08:12
Jak z najlepszej cukierni :) Pysznie :)
gusia1000 02.10.2016 00:12
Dobre ciasto.
Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 23:55
Przepyszne ciasto :)
cris04 01.10.2016 22:34
sernik zawsze smakuje , a ten wyglada wyśmienicie!
mirosława4 01.10.2016 22:16
wyśmienity !
Wiktoria29 01.10.2016 21:24
wygląda apetycznie chętnie bym spróbowała
halina17 01.10.2016 20:30
Pysznie wygląda sernik.
Patrycja33 01.10.2016 20:00
wyśmienity serniczek:-)
ben-ka 01.10.2016 18:52
Apetyczny.
Marta1986 01.10.2016 18:43
pysznosci mniam
Ola1young 01.10.2016 18:14
kuszący sernik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak