Przepis i sposób przygotowania na: Sernik brûlée z wanilią
Mąkę przesiewamy razem z kakao. W osobnej misce miksujemy mikserem masło z żółtkiem, cukrem pudrem i jogurtem. Mąkę dodajemy do masy i wyrabiamy ręcznie. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę do tarty , wtedy ciasto nie będzie zbyt wysokie( nasmarowaną masłem i obsypaną mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 C na 10 minut.
Masa serowa :
Masło podgrzewamy razem ze śmietaną w rondelku.Do miski wbijamy żóltka, nacinamy wzdłuż laskę wanilii i nożykiem zbieramy nasionka. Dodajemy je do żóltek.Dodajemy budyń i mieszamy.
Do żółtek dodajemy 1/3 podgrzanej śmietany i masę serową oraz cukier. Mieszamy i wlewamy resztę śmietany. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na kruchy spód.
Zapiekamy w 160 C 15 minut ( bez termoobiegu)
kolejne 20 minut w 130 C
i na koniec 20 minut w 110 C
Pozostawiamy do ostudzenie w otwartym piekarniku.