Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek dyniowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki

Masa serowa

dynia 70 dag Hokkaido
jajko 3 szt
serek mascarpone 250 g
jogurt grecki 250 g
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek dyniowy

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu dodać przesiane przez sito obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ciasto wystudzić i ściągnąć papier. Masa serowa: Dynię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami. Oczyszczoną dynię pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 min. Ostudzić, obrać ze skóry i zblendować na gładkie puree. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone, jogurt grecki, zimne puree z dyni i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez 50-60 minut. Studzić przy uchylonych dzwiczkach piekarnika. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 11.11.2017 09:44
Mniam, uwielbiam takie serniki :)
Bożena Matuszczyk 10.11.2017 23:52
Na pewno smaczny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak