Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy marynowany w musztardzie

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kotlety marynowane w musztardzie są soczyste i mięciutkie. Warto zrobić taką marynatę bo czasami schab jest taki, że nie można go rozbić. A musztarda świetnie je zmiękcza i podkreśla smak.

Składniki:

składnik główny

schab bez kości 1 kilogram

marynata:

jajka duże 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
Musztarda czosnkowa Prymat 2 łyżki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

dodatkowo :

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
olej rzepakowy 2 szklanki

Porada

Bułka tarta to mieszanka bułki klasycznej i bułki tartej kukurydzianej. Bułka tarta kukurydziana daje kotletom fajnego koloru i ma trochę mniej kalorii niż tradycyjna.

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy marynowany w musztardzie

Schab umyć i osuszyć, pokroić na kotlety.
Rozbić tłuczkiem do mięsa.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej kotlety.
Zostawić do marynowania na 30 minut.

Potem na patelnię wlać olej, rozgrzać go.
Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Kotlety podawać z tym co lubimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak