Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab gotowany w majonezie

5.0
(139)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 1,5 kg

Marynata-zalewa

woda zimna 3 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 100 g
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 3 łyzeczki
majonez tradycyjny 3 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
czosnek 5 ząbków
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Goździki całe Prymat 2 sztuki
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab gotowany w majonezie

Schab myjemy. W szerokim garnku przygotowujemy zalewę: Wlewamy zimną wodę dodajemy sól, cukier, musztardę, majonez, zioła, liście laurowe, pieprz, goździki, dodajemy czosnek obrany ze skórek, mieszamy wszytko, wkładamy mięso i zagotowujemy,
całość gotujemy 5 minut pod przykryciem.Zdejmujemy z ognia zostawiamy w zalewie na 7 godzin. Po tym czasie znów mięso z zalewą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy równe 5 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serwujemy pokrojony na plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andy 29.11.2023 17:32
Czy po drugim gotowaniu, wyciągamy mięso z zalewy żeby wystygło?
asiatok 23.02.2016 22:34
Słyszałam, że schab tak zrobiony jest świetny. Chyba najwyższa pora samej się o tym przekonać :-)
Klausia 02.01.2016 18:53
ciekawe mięso
dodi 13.10.2015 08:39
musze zrobić, mniam
Mniam 07.10.2015 09:50
Ciekawie przygotowany schab. Z chęcią bym taki spróbowała :)
wwwiolka 07.10.2015 09:23
Bardzo fajny przepis.
myszka6 07.10.2015 09:11
Wygląda apetycznie
ben-ka 07.10.2015 08:50
Lubię taki, sama robię podobnie.
Franciszek 07.10.2015 00:36
dobry przepis
Jumper123 06.10.2015 21:26
super przepis na pewno pyszny
Janina 06.10.2015 21:17
Super mięsko, najlepsze domowe;)
Renataj 06.10.2015 20:42
Interesujący przepis - nigdy tak schabu jeszcze nie robiłam:)
wedith1 06.10.2015 20:39
Fajnie wygląda, ciekawe jak smakuje :)
Wiktoria29 06.10.2015 20:33
fajny przepis, muszę wypróbować patent z majonezem
Katarzyna47 06.10.2015 19:45
Ciekawe jak smakuje.
Kuchnia Marty 06.10.2015 19:31
soczysty i pyszny! Super przepis
Ola1984 06.10.2015 19:18
Też robię taki schab :) Polecam jest bardzo smaczny.
Adamorek 06.10.2015 18:56
ciekawy do kanapek zamiast wędliny
Bernadeta1 06.10.2015 18:10
Na pewno taki schab jest soczysty i smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak