Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Schab nadziewany borowikami polany aromatycznym sosem grzybowym to wspaniały pomysł na jesienny obiad lub kolację. 

Składniki:

ROLADA GRZYBOWA

schab bez kości 1 kg
prawdziwki 50 dag
żółty ser 20 dag
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
tymianek 3 szczypty
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
olej rzepakowy 3 łyżki

SOS GRZYBOWY

śmietana 12% 200 ml
prawdziwki 10 dag
cebula 0.5 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 2 łyżki
natka pietruszki 0.5 pęczka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem

  • przepis na schab faszerowany
  • przepis z grzybami leśnymi
  • schab z borowikami
  • aromatyczny sos grzybowy
  • pomysł na pyszny, jesienny obiad 

 

1. Grzyby gotować 1 godzinę pod przykryciem. Odcedzić i zachować wywar.

2. Schab rozciąć nożem, by powstał jak największy płat centymetrowej grubości. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

3. Grzyby i cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki farszu połączyć. Doprawić solą i pieprzem.

4. Na płat mięsa nałożyć farsz. Zrolować. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową wywaru z grzybów i łyżką oleju. Piec 1 godzinę w 180 stopniach C.


5. Z reszty wywaru, podsmażonej na oleju cebuli i posiekanych grzybów ugotować sos. Zagęścić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.

6. Podawać z sosem i natką pietruszki.

Ten schab jest faszerowany borowikami, ale możesz też wypróbować nadzienie z innych leśnych grzybów :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak