Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem
- przepis na schab faszerowany
- przepis z grzybami leśnymi
- schab z borowikami
- aromatyczny sos grzybowy
- pomysł na pyszny, jesienny obiad
1. Grzyby gotować 1 godzinę pod przykryciem. Odcedzić i zachować wywar.
2. Schab rozciąć nożem, by powstał jak największy płat centymetrowej grubości. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
3. Grzyby i cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki farszu połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na płat mięsa nałożyć farsz. Zrolować. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową wywaru z grzybów i łyżką oleju. Piec 1 godzinę w 180 stopniach C.
5. Z reszty wywaru, podsmażonej na oleju cebuli i posiekanych grzybów ugotować sos. Zagęścić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać z sosem i natką pietruszki.